Vés al contingut

Cartellisme i llibres a l'entorn de l'Escola de Mestres

Cartellisme i llibres a l'entorn de l'Escola de Mestres

Del 3 al 31 de maig podràs veure aquuesta exposició a l'espai Josep Vernis de l'edifici B de Miramarges i a la Biblioteca Ricard Torrents del 3 de maig al 30 de juny. L'exposició fa referència a la diversistat de cartells i llibres que es varen publicar en els darrers anys, i que aquest 2018 celebren el seu 40è aniversari. 

Ara fa 40 anys, el curs 1977-1978, es va crear l’Escola de Mestres de Vic, que és l’origen de l’actual Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic- UCC). Aquest centre de formació de mestres va destacar, des del principi, per la innovació pedagògica i la catalanitat. A més a més, des dels  primers anys, l’Escola de Mestres també va tenir una estreta vinculació amb l’edició de llibres i el disseny gràfic. Dos anys després de l’inici de l’Escola de Mestres, el 1979, es va crear Eumo Editorial. Mentre que el 1984, recollint la tasca que ja es feia uns anys abans, per a les tasques de disseny es va crear la marca Eumo Gràfic. EUMO és l’acrònim d’Escola Universitària de Mestres d’Osona, nom que s’havia proposat per a l’Escola de Mestres de Vic, però que oficialment es va haver de dir “Escuela Universitaria Balmes de Formación del Profesorado de Enseñanza General Básica”. Sota aquestes dues marques, Eumo Editorial i Eumo Gràfic, l’Escola va començar a editar llibres i cartells, una mostra dels quals recollim en aquesta exposició. La qualitat i la diversitat del material exposat és una prova del valor que l’equip fundacional va donar des del començament a l’edició de llibres i el disseny gràfic.
L’exposició consta de dos espais, l’un dedicat als llibres i l’altre al cartellisme. A la Biblioteca Ricard Torrents, del campus Miramarges, hi ha una mostra de primers llibres d’Eumo Editorial. L’activitat editorial es va iniciar en uns moments en què, amb el restabliment de les llibertats, el món de l’educació
i el llibre oferia noves possibilitats. Hi trobem des de les actes dels primers simposis, jornades i congressos relacionats amb la didàctica de les ciències, les ciències socials i la llengua catalana, fins als llibres Pont, per a l’ensenyament de català a no-catalanoparlants, que van tenir una gran difusió en el postfranquisme, quan el català s’introduïa a les aules. L’altre espai expositiu, l’Espai Vernis, nom que li ve de l’artista i professor de l’Escola de Mestres, Josep Vernis, conté una mostra de cartells relacionats amb l’Escola de Mestres i la seva hereva, la Facultat d’Educació. Són uns cartells dissenyats per les persones que van estar al voltant d’Eumo Gràfic, Anton Granero, Jordi i Albert Cano.
Uns cartells que donen testimoni de la intensa activitat de l’Escola de Mestres en simposis, jornades i congressos; exposicions diverses i activitats culturals relacionades amb el teatre, cinema, llengua i literatura. Un cartells que formen una sèrie, que com alguns moviments artístics, polítics i culturals
del passat ens permeten parlar d’un cartellisme relacionat, primer amb l’Escola de Mestres i, més endavant, amb els Estudis Universitaris de Vic i la UVic-UCC.

Josep Casanovas i Prat
Facultat d’Educació, Traducció
i Ciències Humanes

 

Organitza: Oficina de Gestió Cultural i la Biblioteca Ricard Torrents
Col·labora: Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes

 

 

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte