Vés al contingut

Investigadors del CT BETA desenvolupen una eina per determinar la petjada ecològica dels productes lactis

Investigadors del CT BETA desenvolupen una eina per determinar la petjada ecològica dels productes lactis

Els investigadors Daniel Egas, Sergio Ponsá i Joan Colón del Centre Tecnològic BETA han desenvolupat una eina per determinar la petjada ambiental dels productes lactis al llarg de la seva cadena de producció. El recurs, que s’acaba de presentar, l’han elaborat en el marc del projecte europeu INNOLACT, que el centre duu a terme en el marc del programa europeu Interreg POCTEFA finançat amb fons FEDER, i rep precisament el nom de INNOLACT-BETA Tool. L’eina dona resposta i s’adapta a la iniciativa “Construint el mercat únic de productes verds” de la Comissió Europea, que pretén unificar els mètodes de mesura de l’impacte ambiental dels productes que es fabriquen i es comercialitzen a la Unió Europea.

Es tracta d’una eina adaptable i fàcil d’utilitzar, pensada per a l’ús de productors tradicionals sense necessitat de disposar de coneixements previs sobre anàlisi ambiental. A partir de la recollida de dades sobre els recursos consumits i generats al llarg de tot el procés productiu, l’eina obté els impactes ambientals, tant de llet fresca com d’altres productes lactis processats.

D’aquesta manera permet a l’usuari fer un seguiment de les emissions, identificar els punts conflictius de la seva cadena de producció i implementar canvis per millorar la sostenibilitat i reduir les emissions. Tot plegat, ofereix als productors un recurs per utilitzar la producció sostenible de lactis com a reclam per atraure nous consumidors. La INNOLACT-BETA Tool està disponible de forma gratuïta al web del projecte INNOLAC després d’un senzill procés de registre.

INNOLACT va arrencar el juny de 2016 i tindrà una durada de tres anys. El seu objectiu és la millora de la competitivitat del sector lacti tradicional a la zona transfronterera entre Espanya, França i Andorra. El projecte pretén innovar en el sector lacti a través de la capacitació i la formació de les persones que l’integren, i el desenvolupament de productes i de solucions innovadores que es puguin comercialitzar. A més de l’eina de sostenibilitat ambiental que acaba de presentar, el projecte preveu desenvolupar fins a 8 productes lactis innovadors. A més, treballa per capacitar el sector i diversificar les empreses cap a activitats de més valor afegit.

Comparteix a les xarxes:

Notícies

Bola del món

La UVic-UCC suma la seva firma a la Magna Charta Universitatum 2020

La UVic-UCC ha signat aquest mes d’abril la Magna Charta Universitatum 2020 (MCU), confirmant el seu compromís amb la promoció de l’autonomia acadèmica, la responsabilitat social i els valors universitaris. Amb aquesta signatura, la UVic-UCC se suma a un total de 975 universitats de...

Persona fent esport

La UVic becarà cada curs deu esportistes d’alt nivell vinculats a clubs esportius del territori

El Campus UVic de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha convocat les Beques Esportives Universitàries, una nova línia de beques dirigides a esportistes d’alt nivell. Les ajudes tenen com a objectiu atraure i retenir el talent esportiu d’estudiants que...

Aula Montessori de la UVic-UCC

La UVic-UCC passa a ser Training Center de l’Association Montessori Internationale

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), a través de la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia, ha passat a ser centre formador de ple dret de l’Association Montessori Internationale (AMI). Aquesta institució, màxim òrgan mundial que acredita els formadors en pedagogia...

El Programa per a l'Atenció Integral per a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació "La Caixa", premiat per la IAHPC

El Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, premiat per la IAHPC

El Programa per a l’Atenció Integral per a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació ”la Caixa”, amb el suport de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), ha rebut el premi Institutional Recognition Award 2024...

Contacta amb nosaltres

Si tens algun dubte, tenim la resposta

Contacte